Cele 7 Chakre - legatura noastra cu Creatorul.

26.03.2017 0 Comentarii

Cele 7 Chakre - legatura noastra cu Creatorul.

 

Reprezentarea Chakrelor

 
     Tanjim mereu dupa evolutie materiala si profesionala si ne dorim o viata de lux si o cariera stralucita. Apasam puternic pe acceleratie, impinsi de orgoliul personal sau manati de dorinta de a oferi celor din jur un paradis financiar, dar vine un moment in care realizam ca nu mai suntem stapanii vietiii si a trupurilor noastre. Devenim fara sa vrem, sclavii banilor si uitam sa traim cu adevarat. Ne trezim la realitate abia atunci cand ne imbolnavim sau simtim in suflet un gol imens. Unde oare am gresit, ne intrebam si cautam disperati solutii salvatoare.
 

Ce este armonia interioara?

 

Cati dintre noi, gasesc timp sa stea de vorba cu sinele propriu, sa se analizeze si sa vada frumusetea interioara a trupului? Probabil ca, putini stiu cat de important este acest lucru insa, calugarii tibetani spun ca secretul unei sanatati de fier si al tineretii vesnice consta in realizarea unui echilibru interior perfect. Atunci cand exista o stare de armonie intre minte si corp, suntem sanatosi la trup si suflet, iar organele functioneaza corespunzator. Potrivit ascetilor, corpul este un invelis exterior necesar pentru ca spiritul sa poata evolua pana la maturitatea voita de Creator, iar un invelis sanatos va permite acest lucru. De aceea este foarte important sa nu neglijam corpul si sa-i pastram vitalitatea.
Armonia interioara este data de modul in care gandim, de cum comunicam cu ego-ul propriu, de latura spirituala a fiintei noastre. O putem redobandi, prin dinamizarea celor sapte chakre principale, care sunt de fapt centrii de putere ai corpului uman. Practicantii spun ca, prin trezirea chakrelor se dobandeste controlul asupra sentimentelor, creste puterea de concentrare, gandirea, judecata si discernamantul devin mai profunde si mai rapide. Uneori pot aparea capacitati paranormale si se poate atinge o stare de "libertate a mintii".
 

Chakra ne conecteaza cu Universul

 

Cuvantul chakra provine din sanscrita si inseamna "roata", iar conceptul se regaseste atat in hinduism cat si in budism. Chakrele sunt niste vortexuri (spirale) energetice care realizeaza permanent schimburi de energie subtila intre Univers si fiinta umana si care fac posibila conectarea campurilor noastre energetice la campul energetic universal. Exista sapte chakre prin intermediul carora omul primeste energie universala din Univers necesara pentru a-si putea intretine trupul perfect sanatos si a evolua spiritual. Ele se afla de-a lungul coloanei vertebrale, fiind dispuse din crestetul capului pana la baza coloanei vertebrale (coccis), in punctele principale ale sistemului nervos central (sacral, lombar, toracal, cervical). Fiecarei chakre ii corespunde o culoare din spectrul cromatic ROGVAIV si are functii specifice, guvernand o anumita zona a trupului, cu organele aferente.
 

Cele sapte chakre principale ale fiintei

 

MULADHARA

 

sau chakra radacina este prima chakra si este situata intre anus si organul sexual. Este asociata cu instinctul de supravietuire, securitatea, forta vitala. Se spune ca influenteaza suprarenalele, rinichii, prostata, intestinul subtire, colonul, gonadele si maduva sacrala care este responsabila de reflexul "lupta sau fugi", atunci cand este amenintata supravietuirea. Aici exista un muschi care controleaza ejacularea, in timpul actului sexual la barbati. Aceasta chakra guverneaza ereditatea, vigoarea, securitatea, pasiunea, durerea sau placerea fizica. Muladhara este simbolizata de lotusul cu patru petale si ii corespunde cromatic culoarea rosu, iar pietrele semipretioase care o stimuleaza sunt: jad rosu, cuart fumuriu, hematit, jasp rosu, obsidian.
 

SVADHISTHANA

 

este cea de-a doua chakra, denumita chakra sacrala. Se afla la baza coloanei vertebrale si este asociata ovarelor si testicolelor, glandele ce produc hormonii sexuali implicati in reproducerea speciei. Ea controleaza zona genitala, rinichii, vezica urinara, intestinul gros, splina dar si functii ca gestatia, nutritia, tonusul, vitalitatea, relatiile interpersonale sau forta fizica. La nivel mental, acest centru guverneaza creativitatea, bucuria si entuziasmul. Este simbolizata de lotusul cu sase petale si ii corespunde cromatic, portocaliul. Cristale care ajuta in terapie sunt carneol, coral, opal.
 

MANIPURA

 

este situata sub stern, in zona Plexului Solar si reprezinta cea de-a treia chakra. Este asociata metabolismului si sistemului digestiv. Se spune ca aceasta corespunde unui grup de celule din zona pancreasului numite Insulele Langerhans, dar si glandelor suprarenale. Aceste celule joaca un rol important in digestie si transformarea hranei in energie. Manipura guverneaza sistemul nervos, coordonarea sentimentelor, autocontrolul si este centru de reglare a stomacului, ficatului, pancreasului, intestinului subtire, vezicii biliare, diafragmei si muschilor. La nivel mental, chakra Plexului Solar este responsabila cu puterea interioara, expansivitatea si cu cresterea spirituala. Este simbolizata de lotusul cu zece petale si ii corespunde culoarea galben. Pietre semipretioase cu rol in echilibrarea acestei chakre sunt: citrin, jad galben, pirita, ochi de tigru.
 

ANAHATA

 

sau chakra inimii. Cea de-a patra chakra este localizata in zona pieptului si corespunde timusului, o glanda importanta cu rol in sistemul imunitar, dar si in cel endocrin. Se considera ca, Anahata mai controleaza inima, sistemul respirator, sistemul circulator, umerii, bratele, pielea. Aceasta chakra guverneaza planurile superioare si inferioare ale fiintei, capacitatea de a iubi liber, respectul de sine, iertarea, compasiunea, speranta, increderea. Este simbolizata de lotusul cu doisprezece petale si este asociata culorilor verde sau roz. Pietrele semipretioase care o pot echilibra sunt: aventurin verde, cuart roz, jad verde, fluorit, malachit, kunzit.
 

VISHUDDHA

 

sau chakra gatului este situata in zona gatului, paralel cu glanda tiroida, responsabila cu cresterea si maturizarea. Chakra a cincea controleaza vorbirea, auzul, vibratia si comunicarea si guverneaza glandele tiroida, parotida si hipotalamusul, dar si organe: gatul, esofagul, corzile vocale, limba si orificiul bucal. La nivel mental controleaza gandirea fluenta, independenta, sentimentul de securitate. Este simbolizata de lotusul cu saisprezece petale, iar culorile corespondente sunt albastru deschis sau turcoaz. Cristale specifice acestei chakre sunt: calcedonie, angelit, turcoaz.
 

AJNA

 

sau "al treilea ochi"este cea de-a sasea chakra si se afla in centrul fruntii. Este considerat centrul fortei psihice. Corespunde glandei pineale, o glanda sensibila la lumina, care secreta hormonul numit melatonina, responsabil cu reglarea starilor de somn-veghe-vigilenta. Ajna guverneaza simtul vizual, nasul, urechile, sinusurile si controleaza gandirea si vederea interioara. Simbolul ei este lotusul cu doua petale si ii corespund culorile alb, indigo sau albastru inchis. Pietre semipretioase asociate sunt: sodalit, aventurin albastru, lapis lazuli, opal, fluorit, azurit.
 

SAHASRARA

 

sau chakra coroanei este cea de-a saptea chakra. Se spune ca ea este chakra constintei pure si este corespondenta glandei pituitare. Este localizata in crestetul capului si este responsabila de eliberarea karmei si de moartea corpului fizic. Sahasrara este "lotusul cu o mie de petale" si are drept culori corespondente violet sau auriu. Cristalele cu rol benefic chakrei sunt: ametist, cuart transparent.
 
 

Pentru calugarii tibetani, cele sapte chakre ale corpului uman stau la baza vindecarii tuturor bolilor si ale longevitatii. Ei considera ca orice blocaj al unei chakre, determina imbolnavirea organelor invecinate sau corespondente din corp. Vindecarea incepe de la interior spre exterior, iar mintea are un rol esential in acest proces. Readucerea chakrelor in parametrii normali este posibila apeland la meditatie, terapie prin sunet, vizualizarea, cristaloterapia sau yoga.

Etichete: Chakre

Lasa un comentariu